Skip to content

Krepuska Emlékexpressz

2024. február 10. szombat

Dr. Krepuska Géza emlékére és Somos visszatérésének centenáriumára

A Vasutazz Velünk az Ipoly Erdő Zrt. partnerségével, 2024. február 10-én (szombaton) ünnepi megemlékezésre hívja utasait. A trianoni határ sikeres területi korrekciójának centenáriuma alkalmából Somoskőn, egy palóc őrtűzzel tisztelgünk annak előmozdítója, Dr. Krepuska Géza fülgyógyász professzor emléke előtt.

Vonatunk az odaúton Budapest Keleti – Hatvan – Somoskőújfalu útirányon a Zagyva völgyében, míg. hazafelé a Mátrát megkerülve Somoskőújfalu– Kisterenye – Recsk – Kál-Kápolna – Budapest Keleti útvonalon a Tarna völgyében közlekedik. Somoskőújfalu és Somoskő között autóbuszos transzfer lesz.

Somoskő kistérsége hazánk élő Trianon-emlékműve.

Ma országhatár választja el a falut és a tőle 50 méterre lévő várát. Ami miatt még érdekesebb számunkra ez határ, az, hogy nem úgy került oda ahová, miszerint 1918-ban a magyar kormány Vix alezredes útján megkapta a leírást „Csehszlovákia történelmi határáról” – és a bevonuló cseh csapatok rögtön itt ásták volna be az új határköveket. Itt az első világháború végjátékában – amit mi már békének gondoltunk, de ellenfeleink még nem – féléves helyi csatározást követően, Somoskőtől délebbre húzták meg a határt. Hogyan lett aztán Somosova ismét Somoskőújfalu?

Inkább az a kérdés a helyénvaló, hogy kinek köszönhetjük Trianon után a hazánk javára történő határrevíziót, amely 100 éve, 1924. február 15-én lépett hatályba?

Utazásunk során, Dr. Krepuska Géza fülgyógyász professzor életútja és országgyarapítása mellett, be szeretnénk mutatni, hogy a tanszékvezető egyetemi tanár, főorvos, bányaigazgató, földbirtokos, szőlőnemesítő, gyümölcsöskert-létrehozó, ásványgyűjtő, vadász, fényképész, egyházi tisztségviselő és kilencgyermekes családapa, hazánk egyik utolsó polihisztora, hogyan működött közre a budapesti útépítésekben, a filoxéra járvány utáni szőlőtelepítésben és a modern magyar fülgyógyászat megteremtésében.

Szeretnénk ízelítőt adni utasainknak a Medvesi táj geológiai és erdészeti csodáiból, hogy máskor is kedvet kapjanak felkeresni azt.
A szokásos vasúti szerelvénnyel, a 418-as mozdonnyal, 20-70 típusú vagonokkal utazunk. A vasúti és az autóbuszos transzfer mellett, a hazaúton egyfogásos ebéd lesz.

Az utazás díja: 18.900 Ft / fő

Vonatunk 7.45 órakor indul és 19 órakor érkezik a Keleti pályaudvar 13. vágányára.

Ünnepeljünk együtt, Vasutazzanak Velünk ez alkalommal is!

Az útra már nem lehet jelentkezni,
mert az összes hely betelt!

Vélemény, hozzászólás?