Skip to content

A 2022-es programokról hamarosan…

András-expressz

2021. november 27. szombat

Budapest – Sárospatak – Hercegkút – Budapest

Kedves Utastársaink!

A vonat elsődleges rendeltetése, hogy utazóközönsége fejet hajthasson a Vasutazz Velünk társaságának alapítója előtt, Sárospatakon az emléktáblájánál névnapja és születésének közelgő 70. évfordulója alkalmából. Az András expresszvonat a nagy sikerű Rákóczyk életét bemutató Zsuzsanna-expressz folytatásaként, most a szerethető labancokat kívánja bemutatni.

A labanc szó a nemzeti történetírás intézményesülésétől óta negatív jelentéstartalommal bír: a gyávaság, ravaszság és hazafiatlanság szinonimája lett. A mai közéletben továbbra is megtalálható a kuruc-labanc párhuzam, és egyfajta reneszánszként alakulnak kuruc és labanc érzelemvilágot magukénak valló szerveződések.

A valóság akkor is, most is sokkal összetettebb, mint azt annak célirányos leképezői láttatni szeretnék. Tudomásul kellene venni, hogy a Rákóczi-szabadságharcban nem a magyarok és osztrákok, végképp nem a jók és rosszak, hanem a császárpártiak és azt elutasítók álltak szemben egymással, mindkét oldalon soknemzetiségű ezredek harcoltak, leképezve az ország soknemzetiségű lakosságát. A konfliktust pedig alapvetően másként fogjuk látni, ha a Rákóczi-szabadságharc európai perspektíváját is kielemezzük.

A legújabb történelmi munkák már kerülik a lejáratott labanc szó használatát, azt az aulikus, udvarhű és királyhű szavakkal helyettesítik, hiszen ilyen történeti távlatból már egyértelműen látszik, hogy az okosan politizáló ?labanc? az ország fejlődése szempontjából nagyon is pozitív alak lehetett. A kurucok és labancok pedig ugyanolyan jó magyarok (vagy éppen nem magyarok) voltak, és ha voltak közöttük becstelenek, akkor azok semmiképpen nem labanc vagy kuruc mivoltukért tekinthetők annak.

Amikor eléggé felülemelkedtünk történelmi és közéleti konfliktusainkon, valamint küldetésünket is teljesítettük Szendrey András emléktáblája előtt, akkor Hercegkúton egy ebéddel egybekötött borkostolón elemezzük ki, hogy milyen gyümölcsözően eredményes lehet a Tokai hegyek között a német telepesek bor készítése.

Kedves leendő Aulikus Barátaim, Vasutazzatok Velünk ez alkalommal is!

Előreláthatólag

  • indulás:
  • érkezés:

Az utazási díj tartalmazza a vonat, az autóbuszos transzfer, az öt boros borkóstoló és ebéd, valamint az előadások díját, és hozzájárulást a megemlékezéshez.

Vasutazz Velünk


FOGLALOK