Skip to content

Öveges József Emlékexpressz

A Vasutazz Velünk ez alkalommal a pedagógia – fizika – geológia tudomány területére hívja Önöket kirándulásra, a 67 308-as számú expresszen, aminek számát a nap körül keringő Öveges Józsefről elnevezett kisbolygó azonosítója adja.

Vonatunk, a Budapest Déli pályaudvar – Zalaegerszeg – Lenti – Páka – Tata – Budapest Déli pályaudvar útirányon közlekedik, 2023. április 22. szombat 9 óra és április 23 vasárnap 20 óra 19 perc között.

Azt hiszem nem tévedek, ha azt állítom, hogy az X generáció minden tagja előtt ismert Öveges József tanár úr, az Iskola tévé kísérletező fizika tanára. Magával ragadó személyisége, a tantárgya szeretete és szórakoztató kísérletei, még a természettudományokat nem szívlelő tanulókat is megérintette. Vajon ki is volt ez a pedagógus, akit még ma is példaképüknek tarthatnak a fizikatanárok?

A Vasutazz Velünk következő élményvonatával 2023. április 22-én szombaton és 23-án vasárnap két hatalmas magyar tudós egyéniségét, munkáját, valamint életútjuk nyomait derítjük fel és elevenítjük meg. Az egyik vonatunk névadója Öveges József fizikatanár, míg a másik Papp Simon geológus, a magyar olajbányászat megteremtője. Utunkon végigkísér bennünket Härtlein Károly fizika tanár, akit a Brutális fizika filmekből ismerhetnek utasaink, hogy fizikaóráival és folyamatos korrepetálással segítse elő számunkra a természet és a tudomány mélyebb megismerését, megértését.

Szokásos 20-70 típusú másodosztályú vagonokból összeállított vonatunk ez alkalommal a Déli pályaudvarról fog indulni, hogy Székesfehérvár – Veszprém – Ajka Zalaegerszeg érintésével Lentibe közlekedjen. Odaúton a fizikai alapozáson túl, Papp Simon geológus életútjával és munkásságával ismerkedünk meg, majd Zalaegerszegen megtekintjük az általa megteremtett magyar szénhidrogénipar, egyetlen hazai múzeumát. A távolságok miatt egy nap alatt fel nem deríthető nyomozásunk során Lentiben töltünk egy éjszakát. A Kerka völgyi kisváros és a közelében fekvő Gosztola község három és négycsillagos hoteljeiben választhatnak majd szálláshelyet utasaink félpanziós ellátással.

Lentiből vasárnap reggel már nyolc óra előtt útra kelünk, hogy Csömödérből gőzvontatású kisvonattal utazzunk Pákába, ahol megtekintjük az Öveges professzor szülőházában kialakított múzeumot. Itt közösen egy kísérletet végzünk emlékére majd a kisvonattal még bejárjuk a térség gyönyörű táját, az Alsó-Válicka patak völgyében egészen a Kányaváron túli Törösznek megállóig utazunk, az olajlelőhelyekben gazdag térség határához.

Expresszünkön visszaúton Öveges tanár úr életútjával és munkásságával részletesebben ismerkedhetünk meg. Következő megállónk Tata lesz, ahol Öveges tanár úr hosszú ideig tanított és emlékére még szobrot is állítottak. Itt egy fizikaórával és tiszteletünk jeléül a szobrának megkoszorúzásával fogunk róla megemlékezni. 20 óra 19 perckor érkezünk vissza Budapestre.

Az utazás során szomj- és éhhalál, valamint elalvás ellen szokásosan megpróbálunk védekezni, de azért mindenki nyugodtan készüljön ezen veszélyek önálló kivédésére is.

Az élményutazás díja tartalmazza:

  • A másodosztályú 80 férőhelyes vagonokban utazást Budapest Déli ? Lenti és vissza, valamint a Csömödéri Állami Erdei Kisvasúttal vonatozást Csömödér és Törösznek viszonylatban gőzmozdonnyal.
  • Étkezést két alkalommal kétfogásos ebédet.
  • Helyi autóbuszos transzfert Zalaegerszegen és Tatán.
  • Múzeum belépőket és idegenvezetést a Magyar Olaj és Gázipari Múzeumba, és az Öveges József Emlékházba Pákán. Fizika korrepetálást.

Az utazás díja: 43.500 Ft / fő

Szállás:

A Silvanus Panzió, a Hotel Zéta, a Heidi Panzió és a Gosztola Gyöngye Wellness Hotel betelt.

A Főnix mellett hasonló ár és szolgáltatási kategóriában az állomástól és a fürdőtől 500 méterre, a múzeummal szemben és az erdőktől mindössze egy kilométerre ajánljuk Lentiben a DENIS Hotelt és Éttermet kétágyas szobákkal félpanziós ellátással szálláshelyként 16.500 Ft / fő áron, az egyágyas felár 10.000 Ft / fő.

Az utazás 2023. április 22-23 között sikeresen lezajlott. Öveges Expressz tájékoztató (PDF)Letöltés

Vélemény, hozzászólás?